Az Ubuntu Linux modern "Unity" felületének a régen megszokott "Classic" felületűre varázsolása

A manapság megjelenő Ubuntu Linux rendszerek modernizált Unity felülete igyekszik népszerűvé válni - ami sajnos nem mindenki számára lett könnyen megszokható/kezelhető felület.


Az ő megsegítésükre most bemutatom, hogyan lehet könnyen visszatérni a régi és jól bevált kezelőfelületre.

Első lépésként - mivel bizonyára sokakat meglepett, hogy az ablakok kezelőgombjai átköltöztek a jobb felső sarokból a bal felső sarokba - az ablakok kezelőgombjainak visszaállításához adok segítséget.

Erre a megoldásra is - mint sok másra a Linux-rendszeren - többféle lehetőségünk van, amelyek közül az egyik legérthetőbb megoldást a már korábban megjelent leírásom jelenti - a másik megoldás pedig a Terminál-ban egy sorban lefuttatott következő utasítássorozat:

gsettings set org.gnome.desktop.wm.preferences button-layout 'menu:minimize,maximize,close'

Az itt bemutatott szoftver legújabb verziójának segítségével pillanatok alatt visszavarázsolhatjuk a nyomógombjainkat a régen megszokottá.

A programot elindítva a Finomhangolások/Tweaks -> Ablak/Window menüpontokba találjuk a konkrét megoldást.

A további átalakításhoz pedig - amellyel a Unity paneljét eltüntetve a régi Gnome-panel megnevezésű tálcáit kapjuk vissza - kattintsunk ide, hogy a szükséges csomag feltelepüljön.

Ezt követően pedig jelentkezzünk ki és a bejelentkező képernyőn válasszuk a felhasználónevünk melletti gomb megnyomásával a "GNOME Classic" lehetőséget - és jelentkezzünk be.

A panel beállításait - és a rá ragasztható minialkalmazásokat - a panel számunkra megfelelő üres területére mozgatva az egérkurzort és ALT+SUPER - azaz Windows - billentyűket lenyomva tartva jobb egérgombbal kattintva találhatjuk meg.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.